Od filma do bloga

Lijepo je počela ova moja avantura sa blogovima: napisah jedan, završih, krenuh da ga objavim i pritisnuh nešto zbog čega sve nestade. Mogla bih reći da se prvi mačići u vodu bacaju, ali suviše volim mačke da bih koristila takvu izreku. Stoga, Jovo-nanovo.
Možda ovo i nije neki trenutak za započinjanje novog projekta kao što je blog, imajući u vidu bepca od tri mjeseca i mene samu u kući s njim svakog radnog dana do pet-šest sati. Pa ipak, moram! Barem mi se tako čini. Mnogo sam željela da budem majka, pa sam se u tu ulogu unijela do te mjere da sam zaboravila da imam pravo da ponekad glumim glavnu ulogu u sopstvenom životu. Makar dok beba spava.
I tako sam zaključila da mi je potreban projekat, samo je valjalo odabrati nešto. Lako bih da sam u Podgorici, tamo se za sve nađe i društvo i mjesto i način, uprkos onima koji vole da vjeruju da kod nas ništa ne valja. Ali ovo je Strazbur, lijepi, preslatki Strazbur, pa to ne ide tako lako: moj francuski podrazumijeva intenzivnu upotrebu pantomime, imamo svega šaku prijatelja koji se u inostranstvu ne druže na balkanski način, iako su Balkanci, a ovdašnje vremenske prilike bi i Eskima obeshrabrile od izlaska iz iglua.
Na kraju ispade da mi je bio potreban film da bih došla na prostu ideju kao što je blog. Ženski film, zove se Julie&Julia. Nijesam se nadala da ću ga odgledati do kraja, što zbog Filipa, a što zato što priča nije obećavala: neke dvije ženske se bave kuvanjem. Ali, jednu od njih glumi Meryl Streep, pa sam riješila da mu dam šansu.

I eto, film uopšte nije dosadan, niti tako banalan, mada sam uvjerena da neće konkurisati ni za jednog Oskara. Uglavnom, mlađa ženska u filmu dolazi na ideju da otvori blog i time (kako već biva u filmovima) rješava sve svoje probleme. Ja nemam njene probleme (mada i nijesu bili neki), ali mi se blog učinio kao savršena ideja, zato što podrazumijeva ono što sam zapostavila: pisanje! I to ja autor, ja urednik, ja izdavač, ja, ja, ja! Divota! Nema kud uloga da bude “glavnija”.
Prema tome, odoh ja sad da ukapiram kako ovo sve radi, prije nego što se Filip probudi da idemo u šetnju.
A ako iko ovo pročita, dobrodošli i vidimo se sjutra!