Generacija 23

Danas se nalazim u Beogradu na promociji zbirke “Generacija 23” koju objavljuje “Blic”, a čiji sam dio po pozivu Aleksandra Gatalice.

Naime, Gatalica je, kao urednik “Blica”, došao na ideju da okupi nekoliko regionalnih pisaca čiji je zadatak da napišu po tri vrlo kratke priče (maksimum 3.500 karaktera sa prostorima ili, prostije rečeno, oko jedne gusto kucane A4 stranice) na temu dvadeset tri godine nakon raspada Jugoslavije. Od nas je traženo da priče budu fikcija, te da tema raspada naše bivše države bude samo okvirna, unutar koje možemo da se prepustimo mašti.

Ostali autori koji učestvuju u projektu su sami Aleksandar Gatalica, zatim Svetislav Basara, Muharem Bazdulj, Miljenko Jergović, Balša Brković, Aleš Šteger, Igor Marojević, Vladimir Kecmanović, Ante Tomić, Ljubica Arsić i Srđan Tešin.

Ja sam napisala tri priče kojima sam pokušala da što bolje obuhvatim Crnu Goru onakvu kakvom je ja danas vidim, a pri tom da se nijednom riječju ne dotaknem politike koju prezirem. U tom cilju, odlučila sam se za naraciju u prvom licu, kojom bih dala što veću autentičnost društvenim slojevima koje sam željela da prikažem.

Zato je u jednoj priči narator tipična žena srednih godina za koju smatram da, nažalost, predstavlja većinsko stanovništvo naše zemlje, gutačica “Farmi”, “Grand parada” i turskih serija, sa njenim tipičnim načinom izražavanja i mentalitetom; kroz nju, naravno, govorim o položaju žena u današnjoj Crnoj Gori, i o mojoj generaciji, onoj koja je bila u najosjetljivijim godinama puberteta tokom spornih devedesetih.

Druga priča se bavi današnjim mladima, onima koji su tokom devedesetih bili djeca, i njihov narator je mladić pogubljen u kontradiktornim idealima, sa diskursom vaspitanog, potencijalno obrazovanog, ali nedovršenog mladog čovjeka u današnjoj Crnoj Gori. Ova priča postavlja pitanje da li su nam se devedesete tek tako dogodile i jesu li ikad prošle, ili smo mi zapravo to što smo iskazali devedesetih, pa smo se sada donekle pritajili.

Treća se bavi stanjem u kulturi, a njen narator je intelektualac.

Prve dvije priče svakog autora će izaći u ciklusima u “Blicu” počev od 15. septembra. Treće će izaći u konačnoj zbirci, čije je objavljivanje predviđeno za decembar 2014. Moje priče će biti objavljene 22.9. i 8.11.