Diznilend u Parizu

Kada smo krenuli za Pariz sa djecom, bilo je neupitno da ćemo posjetiti Diznilend i da će se teško iščekati dan za odlazak. Da je ikako bilo moguće, odnosno smisleno uputiti se tamo pravo sa aerodroma, vjerujem da bi se i to očekivalo. A kako i ne bi? Od trenutka kada su stasali za crtane filmove, Ivan i ja smo ih bombardovali Diznijevim produkcijama, pomno vodeći računa da ni ne znaju (i ne znaju dan-danas) da postoje kanali kao što su Pink, Happy i njima slična družina sa najtoksičnijim sadržajem u istoriji medija. Oboma je prva ljubav bio Winnie the Pooh, dok je Filip kasnije gravitirao ka autićima iz crtanog “Cars”, a Lena prema spektakularnom serijalu filmova o Zvončici. Porodično smo slabi na “Mazu i Lunju”, “Mačke iz visokog društva”, “101 Dalmatinac” i “Knjigu o Džungli”, a nismo preskočili ni druge opšte-omiljene klasike.

Ima magije u boravku u Diznilendu. Umivene, šarene građevine po uzoru na američke gradiće iz XIX vijeka, susreti sa omiljenim likovima, zamak Uspavane ljepotice, atrakcije i bezbroj prodavnica i štandova učinili su da nam djeca provedu dan s osmijehom na licu. Ali ovdje ne možemo primijeniti floskulu da taj osmijeh nema cijenu, jer je i te kako ima, i to paprenu. A kad govorim o cijeni, ne mislim samo na novac. Usudiću se da kažem da je za nas kao roditelje Diznilend bio noćna mora i da smo se oboje zakleli da će nas teško iko natjerati da se tamo vratimo.

Za početak, da govorimo upravo o novcu. Imali smo sreću da dođemo u periodu kada su karte za odrasle na popustu, pa se prodaju po cijeni dječijih, što znači da smo samo za ulaz u jedan od dva zabavna parka (postoji i Diznilend Studio) izdvojili 340 eura. Tješili smo se time što dan u akva-parku u Budvi košta 22 eura, pa eto, u redu je da dan u Diznilendu košta 85. Za tih 85 eura dobijate pristup svim atrakcijama, kao i besplatan pristup njihovoj odličnoj wi-fi vezi. Sve ostalo, naravno, košta toliko da ne možete kupiti flašicu vode od pola litra ispod 5 eura, niti ručati na najjeftinijem mjestu ispod 80.

Ipak, računam (kao što i oni računaju) da je onaj ko se zaputi u Diznilend izdvojio neki novac za to, da je planirao visoke troškove, i to zaista ne bi bio razlog za ovako negativnu energiju ovog teksta, da je sami doživljaj bio podnošljiviji. Ali gužve u Diznilendu su nešto na što vas niko ne može dovoljno pripremiti. Sami ulaz u park izgleda ovako:

Ne postoji ni jedna jedina atrakcija za koju se ne čeka red od minimum pola sata, a sama vožnja traje maksimum 5 minuta i mnoge su zastrašujuće za djecu. Možete skinuti njihovu besplatnu mobilnu aplikaciju i pratiti koliki je red gdje, ali je činjenica da smo za 12 sati u zabavnom parku uspjeli da iskoristimo ukupno 6 vožnji, odnosno da na samim atrakcijama provedemo oko 30 minuta. Naravno, ako želite da manje čekate u redu, postoji Fastpass, uz koji se takođe čeka i odnosi se samo na određene vožnje, osim ako kupite Ultimate Fastpass, a ni to vas neće sačuvati od jednosatnog čekanja u redu za iole pristupačniji ručak. U svakom slučaju, to funkcioniše ovako:

Čekajući paradu

Najljepši dio dana je bila parada Diznijevih junaka kroz glavnu ulicu, za koju smo takođe morali da zauzmemo mjesta skoro sat ranije, i gdje su djeca ushićeno mahala svojim junacima i od njih dobijala pozdrave i poljupce. Divno je bilo i upoznavanje sa Winnie the Pooh, za koje smo stajali u redu 40-ak minuta. Djeca su silno željela da upoznaju Mikija, ali je taj red trajao sat i po, pa smo odustali. Iz istog smo razloga odustali od upoznavanja sa Diznijevim princezama, premda je tamo čekanje trajalo 2 sata.

Najljepša i najduža vožnja je, što se svih nas tiče, “It’s a Small World”. Tamo se na brodiću koji vas vozi ukrug po vodi putuje svijetom, a razne zemlje su predstavljene prekrasnim postavkama lutaka. Postavka se mijenja svake sezone, da bi ponudila nešto novo onima koji se vraćaju da ponovo posjete park, i ta vožnja traje skoro čitavih 10 minuta.

Teško je bilo koga savjetovati da ubijedi djecu da ne idu u Diznilend. Ipak je to magija uz koju odrastaju, ako niste od onih koji ih odgajaju uz “Farmu” i “Zvezde Granda”. Ali što se mene tiče, rolerkostera ima i u jeftinijim zabavnim parkovima bez ovakvih gužvi. A kad su u pitanju one “lijepe” i jedinstvene atrakcije, kao što je “It’s a Small World”, sve ih možete pogledati i na YouTube-u: https://youtu.be/OSHvH5vUMD8