100%

Primjećujem da se u posljdenje vrijeme moje blogovanje svodi na izvinjavanje vama i samoj sebi zato što tako rijetko blogujem i pravdanje nevjerovatnim ritmom koji su mi nametnule obaveze. Da se razumijemo, sva ta opravdanja su i te kako istinita, ali je činjenica da mi blog nedostaje – nedostaje mi mjesto na kojem mogu da kanališem svoje misli, kao i komentari koje šaljete, čak i onda kada me kritikujete. Takvi smo, valjda, mi koji volimo da objavljujemo ono što pišemo – volimo da javno dijelimo ono što nosimo u sebi, pa makar zamaskirano kroz tuđe priče ili vješte metafore. Ili sam barem ja takva, jer mi diskrecija nikad nije išla od ruke.

Naime, pored standardne trke oko djece, novog uredničkog posla i saznanja da sjutra stiže naš novi pas – čime dodajemo još jednu obavezu na spisak postojećih – u nedjelju počinje i moja emisija. Ustručavam se da pričam o njoj, jer znam da čim kažem da su u pitanju četiri žene, svi će napraviti asocijaciju sa drugom emisijom, iako je jedina sličnost ta što su i tu i tamo prisutne četiri osobe ljepšeg pola. U mojoj nemamo temu emisije o kojoj razgovaramo s gostima, već smo tu mi, koje potičemo iz najrazličitijih okruženja i imamo najrazličitije životne puteve i okolnosti, da dajemo komentare o aktuelnostima. S tim što ćemo vas bar mi poštedjeti parlamentarnih izbora i naših neumornih političara, uvjerene da ste ih siti onoliko koliko i mi, i baviti se drugim stvarima. Emisija je zabavnog karaktera, pa će biti i smijeha i šale, što ne znači da ćemo bježati od teških i važnih tema.

Dame s kojima ću imati čast da se družim u emisiji “100%” su:

– Sandra Kolaković, rukometni trener, žena sa dva fakulteta i postdiplomskim studijama, koja je umjela da uskladi porodični život i blistavu sportsku karijeru; njeni čvrsti i jasni stavovi se nikad ne svode na prazne riječi, već su i njen način života;

– Elvira Hadžibegović-Bubanja, po struci komunikolog, a po biografiji putnik; rodila se na Kosovu, živjela u Bosni, Srbiji i Hrvatskoj, školovala u Švedskoj, a danas živi u Podgorici sa porodicom i rukovodi NVO Forum MNE;

– i Maša Vukotić – podgorički đak, po struci pravnik, a po zaposlenju visoko-rangirani državni službenik. Svi je znaju, svi je vole, a Sandra je za nju rekla “otkad sam upoznala Mašu, laknulo mi je, jer neću ja biti najstrožija u emisiji”.

I tu ću, naravno, uvijek biti ja i nadati se da ćete gledati, da ćete komentarisati, da će vam se dopasti. A ako vam je nedjelja u 21h loš termin, jedna repriza je u ponoć, a druga sljedećeg dana u 13h.

Još jedna vijest vezana za moj posao je takmičenje novih pisaca. Naime, u saradnji sa mojoj izdavačkom kućom Novom knjigom – koja objavljuje autore poput Tarika Alija ili Kaleda Hoseinija i koja je vlasnica Gradske knjižare – osmislili smo projekat koji će ljudima svih uzrasta omogućiti da izađu iz anonimnosti i postanu objavljeni pisci. Svake sedmice zadajemo temu, koju možete razraditi ili kroz kratku priču, ili kroz poeziju i poslati je do petka u 18h na adresu noviautori@rtvatlas.tv . Naši urednici će vaše radove proslijediti uredničkom timu Nove knjige, koji će odabrati pobjednike nedjelje, a onda će pobjednike proglasiti Milo Radonjić u njegovoj emisiji Pop (kv)art, koja ide uživo u subotu u 19h, a reprizira se u nedjelju u isto vrijeme. S tim što u ovom takmičenju nagrada nije uobičajeni poklončić, već nešto mnogo veće od toga: pobjednički radovi će biti dio zbirke koju će Nova knjiga objaviti uoči sljedećeg Podgoričkog međunarodnog sajma knjiga.

Vjerujem, dakle, da je ovo prava prilika za sve one koji umiju s pisanom riječi, a nikad nijesu dobili šansu da svoj rad vide među koricama objavljene knjige. Zato se nadam da će što više ljudi učestvovati. U ostalom, kako je direktor Nove knjige prokomentarisao: “Možda nam se posreći da među tim mailovima nađemo istinski talentovane autore i da ih ohrabrimo da objavljuju samostalne knjige.”

Ja vam to od srca želim!

P.S. Tema za ovu nedjelju je da napišete poeziju ili kratku priču koja počinje riječima Prošle nedjelje…, a završava se riječima sada niko ne želi da govori sa mnom.