Biografija

Ksenija Popović je crnogorska književnica i prevoditeljka. Autorka je romana, kratkih priča, drama i scenarija.

Rođena je 18. februara 1977. godine u Podgorici. Srednju školu je završila u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je u Italiji sa počastima završila dva fakulteta na “Università Cattolica del Sacro Cuore” u Milanu – Engleski jezik i književnost i Španski jezik i književnost. Govori četiri strana jezika.

Kao apsolventkinja je kratko radila na televiziji “IN” kao novinarka informativne redakcije i urednica i voditeljka emisije “Mene interesuje”, i kao prevoditeljka i urednica sarađivala sa izdavačkim kućama “Oktoih” i “Nova knjiga”.

Od 2005. do 2006. godine bila je zaposlena u Ministarstvu inostranih poslova Srbije i Crne Gore. Kao diplomata je boravila u Madridu od 2005. do 2006. godine. Nakon obnove nezavisnosti Crne Gore, radila je u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, a u Ambasadi Crne Gore u Rimu je boravila od 2007. do 2009. godine kao šefica konzularnog odjeljenja.

Od 2012. do 2016. godine predvodila je kulturno-zabavnu redakciju Atlas televizije u Podgorici. Uređivala je i vodila emisije u kojima je intervjuisala ličnosti iz svijeta umjetnosti.

Takođe, od 2012. do 2016. godine je pokrivala funkciju umjetničke direktorke Podgoričkog međunarodnog sajma knjiga.

Od 2016. godine je direktorka festivala “Barski ljetopis“.

Romani:
2004. godine objavila je “Dječak iz vode”, i tako postala prva žena u Crnoj Gori koja je objavila roman. “Dječak iz vode” je iste godine dobio nagradu “Isidorinim stazama”.

2012. godine objavila je “Uspavanka za Vuka Ničijeg”. Ovaj je roman iste godine pretočen u pozorišni komad za Budva grad teatar i Narodno pozorište u Beogradu, i od tada se nalazi na repertoaru te kuće.

Pozorište i film:
Autorka je scenarija i producentkinja srednjemetražnog igranog edukativnog filma “Ruske kape”, u režiji Koste Đorđevića. Koautorka je dramskog teksta “PRESStitucija”, a samostalna autorka drame za odrasle “Ognjen voljeni” i drame za omladinu “Karta za Ameriku”, koja je osvojila prvo mjesto na takmičenju ASSITEJ 2019. godine.

Priče:
Od brojnih kratkih priča koje je napisala, objavila je samo tri: “Sin”, “Prsten” i “Scena” u sklopu projekta “Generacija 23”, koji je okupljao dvadeset tri odabrana pisca iz bivše Jugoslavije da pišu o svom doživljaju života u bivšoj zemlji dvadeset tri godine nakon njenog raspada.

Kolumne i blogovi:
Od svoje osamnaeste godine pisala je nedjeljnu kolumnu “Traganja” za dnevni list “Pobjeda”.

Od 2010. do 2014. godine vodila je blog “Nedovršena rečenica”.

Književno prevodilaštvo:
Prevela je putopis “Dunav” italijanskog autora Klaudija Magrisa, u izdanju “Nove knjige”.

Bibliografija:
2004. “Dječak iz vode”, roman, Nova knjiga (pet izdanja)
2006. “Gramatika italijanskog jezika”, Nova knjiga
2012. “Uspavanka za Vuka Ničijeg”, roman, Nova knjiga (pet izdanja)
2014. “Ruske kape”, srednjemetražni film, scenario i produkcija
2014. “Press(titucija)”, drama, ko-autorka Stela Mišković
2014. “Prsten“, kratka priča, Blic – Generacija 23
2014. “Sin“, kratka priča, Blic – Generacija 23
2014. “Scena“, kratka priča, Blic – Generacija 23
2015. “Vuk”, dugometražni film, scenario
2017. “Dunav”, autora Klaudija Magrisa, prevod
2019. “Ognjen voljeni”, drama
2019. “Karta za Ameriku”, drama